Sari Kekkonen

Kuvaan vanhoja leikkikaluja niille lavastamissani ympäristöissä. Jossakin toisessa ulottuvuudessa nuo hahmot ovat eläviä ja toimivat täysin loogisesti juuri sen todellisuuden edellyttämällä tavalla. Me emme välttämättä ymmärrä kaikkien tapahtumien sisältöä ja merkitystä, mutta ainahan voimme yrittää.

Kuvassa vanha, amerikkalaistyylinen etsintäkuulutusjuliste, jossa haetaan kuvan kanssa kukahatutatia miljoonan dollarin palkkiolla.

Kuvailutulkkaus Sari Kekkosen kuviin

Kuvailutulkkaus Sari Kekkosen Sokea piste -näyttelyseinän kuviin 5 – 9

5. Lentotunti, Sari Kekkonen 2020, valokuva (digitaalinen vedos), 40×40 cm

Kuva on muodoltaan neliö. Sen keskeinen hahmo on Barbie-nukke, jolla on kohotettujen käsien peittona naisten kermanväriset juhlakäsineet. Käsineet muodostavat nukelle suuret siivet. Hahmolla on pitkät, punaiset hiukset, olkaimeton, kullanhohtoinen pitkä mekko ja päässä suuri, repsottava höyhen.

Naishahmon taustalla on sinisen ja hopeisen värisiä tekstiilejä sekä musta-asuinen Batman-nukke viitassaan. Tämänkin hahmon kädet ovat koholla ja se näyttää rähjäävän kahdelle värikkäälle papukaijalle, jotka parveilevat maassa.

Kuvassa on muitakin pieniä, muovisia lintuhahmoja. Etualalla on skeittilaudan päällä siipiään räpyttävä lokki ja naishahmon oikealla puolella on puutarhapöytä, jolla istuu sinisävyinen undulaatti harmaan papukaijan kanssa. Pöydän juurella hanhensukuinen lintu aloittelee lentoon lähtöä. Lisäksi kuvan vasemmassa yläkulmassa on pieni linnunpönttö ja oikeassa yläkulmassa seinäkello.

6.: King Kong, Sari Kekkonen 2019, valokuva (digitaalinen vedos), 30×40 cm

Pystykuvan keskeisin hahmo on nykyaikainen Barbie-nukke, jonka miettiväinen katse suuntautuu yläviistoon kuvan oikeaan reunaan eli poispäin kuvasta ja katsojasta. Nukella on yllään toppi ja lyhyt hame. Topissa on teksti ”GIRL POWER”, joka peittyy osittain pitkien, punaisten hiusten alle. Hame on pantterikuvioinen, ja samantapainen eläinkuosi toistuu taustan vasemmassa reunassa valuvassa kankaassa.  Taustan keskellä näkyy häivähdys kultakankaasta ja oikeassa reunassa, nukketytön takana laskeutuu sähköisen sininen kangas.

Keskellä kuvan etualaa seisoo pieni, musta gorilla kädet kohotettuina. Toisin kuin kuuluisassa elokuvassa, tämä gorilla on alle polvenkorkuinen ja saa tytön vaikuttamaan jättiläiseltä

7. Riskiretki, Sari Kekkonen 2020, valokuva (digitaalinen vedos), 20×30 cm

Kuva on vaakakuva, jonka keskellä joukko keskiaikaisia leikkikaluritareita kohtaa esihistoriallisen liskon, joka saattaisi olla yhtä hyvin sadun lohikäärme. Kaksi ritareista ratsastaa hevosella, yksi leijonalla ja neljäs seisoo taempana. Ritareilla on välkkyvät haarniskat ja käsissään peitsiä ja muita keskiaikaisia aseita. Peto on suojaton, mutta silti tilanne on pysähtynyt, osapuolet ehkä arvioivat toisiaan ja viivyttävät hyökkäykseen ryhtymistä.

Taustalla ja etualalla rönsyilee kiiltävää hopeakangasta ja ilmassa, ritareiden takana leijuu kuva punahohteisesta ruusuikkunasta, keskiajan kirkoille tyypillisestä, pyöreästä lyijylasi-ikkunasta.

8. Helmilapsi Sari Kekkonen 2020, valokuva (digitaalinen vedos), 20×30 cm

Vaakakuvassa on kostealle hiekalle ajautuneita, valkeita simpukankuoria, taustalla näkyy kapea raita sinitaivasta. Kuvan etualalla on punaoranssi, todellisuudessa keraaminen meritähti. Suurimmista simpukankuorista pursuaa ulos hohtavia helmiä ja helminauhoja. Irtonaisia helmiä on vierinyt myös hiekalle. Yhdessä simpukankuoressa kuvan keskivaiheilla, kuoren sisältä kurkistaa aarteiden sijaan pieni, ruttunaamainen peikko. Sen ulkomuoto on ristiriidassa ympärillä hohtavien helyjen ja kauniiden simpukankuorien kanssa. Peikko ei ole uskaltautunut ulos simpukankuoren suojasta, vaan tarkastelee ympäristöä ja kerää ehkä rohkeutta ryömiäkseen näkyviin.

9. Hortensia Sari Kekkonen 2020, valokuva (digitaalinen vedos), 30×40 cm

Pystysuuntaisessa kuvassa syksyisistä hortensian kukinnoista muodostuu nurmikolle matto. Kukat ovat vaaleita ja kukinnot pallomaisia. Suunnilleen keskellä kuvaa yksi kukinnoista on kohollaan kukkamatosta. Kukinnon alla istuva, punaiseen, olkaimettomaan cocktail-mekkoon pukeutunut Barbie-nukke on kohottanut pallomaisen, suurta peruukkia muistuttavan kukinnon kaljun päänsä yläpuolelle. Nuken kasvoilla sädehtii hymy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s